ДУВАН СЛАМА СРЦЕ – Светски дан без дувана


 

Како дуван угрожава здраље срца и крвних судова људи у свету?

Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.

Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање становништва о томе да је дуван један од водећих узрока кардиоваскуларних болести је недовољно.

 

Чињенице о дувану и кардиоваскуларним болестима

Због кардиоваскуларних болести (КВБ) умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12% смртних случајева изазваних кардиваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести, одмах иза повишеног крвног притиска. Глобална епидемија дувана усмрти преко 7 милиона људи сваке године, а од тога скоро 900000 непушача умре због изложености дуванском дима. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима.

 

Дувански дим је серијски убица!

Већина људи зна да је пушење штетно. У Србији пуши 1/3 становника  а скоро 2/3 је изложено дуванском диму у кући и на послу. Због дувана у Србији сваког дана изгуби се око 44 живота.

Дувански дим изазива рак плућа, рак усне дупље и грла, мокраћне бешике, рак желуца, рак грлића материце ИНФАРКТ, КОРОНАРНУ БОЛЕСТ, МОЖДАНИ УДАР, АНЕУРИЗМУ АОРТЕ, хроничну опструктивну болест плућа, астму, импотенцију, упалу ждрела и гласних жица, оштећење чула мириса.

 

Труднице изложене дуванском диму ризикују превремени порођај и угрожавају здравље своје бебе.

Деца изложена дуванском диму чешће добијају упале дисајних путева, уха и астму.

dss1