Превенција и рано откривање рака су најуспешније оружје у борби против рака


,,МИ МОЖЕМО. ТИ МОЖЕШ”

 

У фебруару је обележен дан борбе против малигних болести. Акценат је на значају редовне контроле здравља.

Дуго времена рак је био неизлечива болест са смртним исходом. Захваљујући напретку медицине данас је већина малигних болести излечива, посебно уколико се дијагностикују у раној фази. Успешно лечење различитих врста рака утемељено је на превентивним мерама, раној дијагностици и лечењу и адекватној рехабилитацији ових болесника. Дакле, данас се рак може спречити, може се лечити и код многих болесника у потпуности излечити.

Уколико уочите неке од следећих симптома одмах се јавите лекару:

  • Кашаљ који дуго траје,
  • Задебљање, чвориће на дојкама,
  • Промене у пражњењу црева,
  • Необјашњив губитак у телесној маси,
  • Неуобичајено крварење,
  • Промуклост која дуже траје,

Избор здравих стилова живота прави је начин да успоставите равнотежу и смањите ризик од обољевања.

Правећи мале и постепене кораке чините промене на дуге стазе.

ПРЕСТАНИТЕ ДА ПУШИТЕ!!! Дувански дим садржи преко 70 хемијских једињења која изазивају малигна обољења.

ХРАНИТЕ СЕ ПРАВИЛНО!!! Неправилна исхрана је повезана са настанком сваког трећег случаја рака. Антиканцерогене супстанце садрже следеће намирнице:

  • лиснато поврће (купус, брокула, прокулица и др.), јер садрже витамине Ц, Е, бета-каротен, клорофил, индоле, полифеноле, влакна и др.;
  • тамнозелени листови поврћа, као и жути, црвени и наранчасти плодови и корени воћа и поврћа, јер обилују бета-каротеном и клорофилом, као шаргарепа, бундева, спанаћ, блитва, зелена салата, маслачак, паприка  и др.;
  • коштуњаво воће и семенке (ораси, лешници, бадеми, семенке сунцокрета и бундеве), јер обилују витамином Е, цинком, селеном, влакнима;
  • бели лук, црвени лук, празилук
  • поморанџа, лимун и остало јужно воће, јер садрже витамин Ц, бета-каротен,
  • пасуљ, грашак и остало суво махунасто поврће јер садржи инхибиторе протеаза и влакна којима се спречава стварање канцерогених нитрозамина; – јогурт и сличне врсте ферментираног млека, јер садрже ензиме који помоћу лимфоцита поспешују стварање специфичних антитиела против малигних ћелија, а осим тога јачају обрамбене снаге повећавајући стварање интерферона, јаког антивирусног агенса;
  • витамини и сл.: за заштиту од рака најважнији су антиоксиданси (онемогућавају разорно деловање слободних радикала директно повезаних с настајањем малигних процеса), и то нарочито витамини Ц, Е, бета-каротен, цинк и селен, а потребне њихове количине требали бисмо добијати из  поврћа и воћа у оквиру правилне исхране .

СМАЊИТЕ КОНЗУМИРАЊЕ АЛКОХОЛНИХ ПИЋА!!! Конзумирање алкохола није препоручљиво И запамтите  да ако још И пушите ризик за настанак рака се повећава.

БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!!! Сваки дан по пола сата физичке активности може вам донети корист.

ИЗБЕГАВАЈТЕ НЕУМЕРЕНО ИЗЛАГАЊЕ СУНЦУ!!! Соларијум се не препоручује, а посебно не деци до 18. Године, особама светле коже И косе, особама са великим бројем младежа.

Редован преглед је најбоља заштита! Кажи то свима које волиш!

Најчешће малигне болести код жена у Србији су рак дојке, рак дебелог црева И рак грлића материце.

Код мушкараца, најчешће малигне болести су рак плућа И рак дебелог црева.

Најбољи начин борбе против рака плућа су превенција пушења И излагања дуванском диму. За превенцију рака дојке, рака грлића материце И рака дебелог црева најзначајнији су редовни прегледи.

РАНО ОТКРИВАЊЕ БОЛЕСТИ МОЖЕ ДА ВАМ СПАСЕ ЖИВОТ!

 

Поливалентна патронажна служба Дом здравља Богатић

ВМС Снежана Павловић, ВМС Сања Давидовић

13-1