Светски дан без дувана, 31. мај 2017. године


Поред очувања здравља и смањења неједнакости у здрављу, свеобухватна контрола дувана смањује и гајење дувана, производњу и употребу дувана. Контрола дувана може да прекине круг сиромаштва, допринесе нестанку глади, унапреди одрживу пољопривреду и економски раст и бори се против климатских промена. Људи могу да допринесу на индивидуалном нивоу да се створи одрживи свет без дувана. Они могу да се обавежу да никад неће користити дуван. Они који га користе могу да прекину са том навиком или да потраже помоћ за одвикавање, што ће заузврат заштити њихово здравље као и здравље људи који су изложени дуванском диму, као што су деца, други чланови породице и пријатељи. Новац који се не троши на дуван може се заузврат користити за друге неопходне потребе, као што је куповина здраве хране, здравствена заштита или образовање.

 

Чињенице о дувану, контроли дувана и циљевима развоја

Око 6 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана. Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културн иили образовни ниво.

Употреба дувана има огромну цену за националну економију због пораста трошкова за здравствену заштиту и смањења продуктивности рада. Он појачава неједнакост у здрављу и погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на основне потребе као што је храна, образовање и здравствена заштита. При гајењу дувана користи се велика количина пестицида и вештачких ђубрива, која могу бити токсична и која загађују снабдевање  водом.

ПОСЛЕДИЦЕ ПУШЕЊА СУ ТЕШКЕ

Употреба дувана је фактор ризика за развој малигних болести, болести срца и крвних судова, хроничне опструктивне болести плућа. Изложеност дуванском диму и код непушача може да изазове рак, болести срца или болести плућа.

ДЕЦА СУ ПОД ПОСЕБНИМ РИЗИКОМ ОД ИЗЛОЖЕНОСТИ ДУВАНСКОМ ДИМУ.

 

БУДУЋНОСТ ЈЕ У ЗДРАВОМ ОКРУЖЕЊУ.

СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА.

  • Класична и електронска
  • Пушачима и непушачима у њиховом окружењу
  • Деци и одраслима
  • Женским и мушким особама
  • У затвореном и отвореном простору
  • Ујутру, током дана, и у вечерњим сатима

ЈЕР, НИ ЈЕДНА ЦИГАРЕТА НИЈЕ ДОБРА

 

Пишу: ВМС Снежана Павловић И ВМС Сања Давидовић

Патронажна служба Дома здравља Богатић

12-1