Међународни дан деце оболеле од малигних болести, 15. Фебруар


Од малигних болести у Републици Србији је, према последњим доступним подацима, оболело 334 деце оба пола узраста од 0 до 19 година. Као и у већини земаља у развоју и у Србији је готово 2/3 новооболеле деце било узраста до 15 година. Три групе обољења, и то леукемије, тумори мозга и лимфоми чине најчешће заступљење малигне болести у дечјем узрасту. Ове три групе малигних болести чиниле су готово половину свих малигних болести дечијег узраста. Леукемије су најчешће малигне болести у дечијем узрасту и у структури оболевања у узрасту до 15 година чиниле су 30%, следе тумори мозга са 11,5% и лимфоми са 6%. У узрасту 0–19 година у структури оболевања најзаступљеније су биле леукемије са 25,2%, лимфоми са 12% и тумори мозга  са 9,6% код оба пола. Као и у случају оболевања, у узрасту од 0 до 19 година је умрло 49 деце и скоро 2/3 умрле деце оба пола је било узраста до 15 година. Стандардизована стопа морталитета за узраст до 15 година је износила 2,9/100.000, а за узраст до 19 година 3,4/100.000. Најчешћи разлог смртног исхода у дечјем узрасту су биле леукемије, лимфоми и тумори мозга. У складу са савременим медицинским достигнућима, будућа истраживања усмерена у правцу етиологије малигних тумора код деце омогућиће не само ефикасно спровођење превентивних мера, већ бржу и ефикаснију рану дијагностику, примену стандардне терапије и самим тиме дуже преживљавање код деце оболеле од рака свуда у свету.

Карциноми код деце нису проузроковани родитељским понашањем или навикама у породици. Узрок се генерално не зна.

Прва реакција очајних родитеља је: ,,Немогуће! Рак добијају стари људи, од пушења, а не моје дете!“ Охрабрење је, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у преко 70% случајева, ако се дијагностикује и лечи на време.

Шта рећи детету? Увек је најбоље рећи истину, тако да дете разуме. Не треба лагати да ће сутра изаћи из болнице, али им треба обећати своје присуство.

Рак је болест целе породице.

Симптоми који могу да укажу на рак код деце:

  • Необјашњива температура, дуже од две недеље,
  • Губитак тежине, бледило, умор,
  • Лако добијање модрица или крварење,
  • Болови у костима, зглобовима, лаки преломи,
  • Губитак равнотеже или говор, главобоља више од две недеље са или без повраћања.

Рана дијагноза – боља прогноза. Уколико се открије на време проценат излечења од малигних болести код деце је већи него код одраслих.

ПОМОЗИМО ДЕЦИ КОЈОЈ ЈЕ УКРАДЕНО ВРЕМЕ!

6-1 6-2