Светски дан борбе против ХИВ-a


Дом здравља Богатић  интензивирао је промотивне здравствено васпине активности с циљем обележавања 01. децембра Светског  дана борбе против Хив-а и подизања свести јавности  о добробити ране дијагностике.

Први децембар обележен је под слоганом  Тестирање је у моди.Тестирај се на ХИВ!

У сусрет овом битном датуму из календара здравља , остварена је сарадња са Асоцијацијом ДУГА и ЗЈЗ Шабац , од којих је преузет промотивни материјал – 1000 лифлета УМАЊИ РИЗИК И 2000 презерватива и овом приликом  реализована је улична манифестација беспланог,поверљивог, анонимног тестирања на вирус ХИВа и подела промотивног материјала за све заинтереоване суграђане.

Улична манифестација бесплатног,поверљивог и анонимног тесирања реализована је 30.11.2016. у периоду од 16 – 18 h у центру Богатића, у сусрет овом битном датуму.

Путем вести на сајту  мачва инфо благовремено је указано  на обележавање уличне манифестације, њене предности и могућност информисања на тему ХИВ инфекције .

Поливаленна патронажа служба акивним учешћем скренула је пажњу на значај очувања здравља и превенцију ризичног понашања.

Израђене су две изложбе од стране поливалентне патронажне службе са битним порукама везаним за превенцију ХИВ инфекције.

Остварена је сарадња са Средњом мачванском школом у Богатићу и месном заједницом Богатић с циљем скретања пажње на значај тестирања на вирус ХИВа, значај ране дијагностике, мере превенције.

У ромском насељу Мајдан у Богатићу, путем групних здравствен васпитних активности реалиоваих од стране ППС указано је на значај превенције ризичног понашања ,незаштићених сексуалних односа, честих промена партнера као могуће опасности када је реч о ХИВ инфекцији. Овим путем дељен је промотивни материјал – лифлети Умањи ризик и презервативи.

У средњој мачванској школи, у сарадњи са др Миленом Мартиновић, професорком здравствене културе реализована су два здравствена преадавња за ученике првог и четвртог разреда. Предавање реализовала Снежана Павловић, главна сестра поливалентне патронажне службе. Предавање вођено с циљем едукације едукатора, како би деца која су присуствовала овој едукацији даље пренели све битне информације на тему превенције ризичног понашања и ХИВ инфекције својим вршњацима. Радом обухваћено двадесет ученика. Дељен је промотивни материјал. Приказана је изложба.

У месној заједници Богатић, реализоване су групне здравствено васпине активности на тему промоције здравих животних стилова и превенције риичног понашања од стране поливалентне патронажне службе.. Дењен је промотивни материјал.

Промоtивни материјал дистрибуиран и у здравствене амбуланте дома здравља Богатић с циљем благовременог инфомисања о ризичном  понашању , мерама превенције и  значају очувања здравља.