Обележен светски дан борбе против туберкулозе


Дом здравља Богатић интензивирао је промотивне здравствено васпитне активности у циљу обележавања Светског дана борбе против туберкулозе а под слоганом ,,Заједно против туберкулозе“.

Остварена је сарадња са Средњом мачванском школом где су патронажне сестре реализовале здравствено предавање за ученике четвртог разреда смера економски техничар на тему борбе против туберкулозе. Дељен је промотивни материјал, лифлети ста је туберкулоза. У Удружењу пензионера Богатић кроз групне активности указано је на начине заштите од туберкулозе: водити рачуна о хигијени животног простора, често проветравати и сунчати просторије и постељину, хранити се здраво, узимати довољно воћа, поврћа, рибе, млека, меса, спавати довољно, посетити лекара ако има тегоба.

У месним заједницама реализовано је низ промотивно здравствено васпитних активности на тему превенције туберкулозе, како препознати туберкулозу, како да је спречимо И начине да је лечимо.

У служби антитуберкулозног диспанзера ( АТД ) реализоване су промотивне активности, изложени постери, дељени лифлети са битним порукама на тему туберкулозе.

Сваке године у Србији оболи 3000 људи од туберкулозе.

Нередовно лечење компликује и продужава болест, смањује шансе за излечење и доводи у опасност људе који живе и раде у околини оболелог.

ЛЕЧЕЊЕ ЈЕ НАЈБОЉА ПРЕВЕНТИВА ШИРЕЊА ТУБЕРКУЛОЗЕ.

8-1